Wietse Meinardi

Recensies en reacties


John de Goede -23 juli 2017 - Orgelconcert Brigidakerk Geldrop  (15 juli 2017)

Soms lopen zaken niet zo als je zou willen. Gelukkig was dat zaterdag j.l. niet het geval, ik kon er bij zijn en was daar blij om.

Na afloop van het concert heb ik alleen maar positieve reacties gehoord waarbij velen ook de originele programma opzet roemden: “Dat was nou eens verfrissend”


Jürgen Kieper (Kyffhäuser Nachrichten) -10 juli 2017 - Orgelconcert Trinitatiskirche Sondershausen (9 juli 2017)

Auf dem Programm stand ein Stück von ihm selbst " Variaties over het Wilhelmus met dank aan Sweelinck. "

Dieses Stück kam bei den Zuhörern sehr gut an.

Weiter erfolgten Orgelstücke vonB. Matter , H. Andriessen , M. Reger , C.de Wolf , Ad Wammes , R.de Jong.

Die Zuhörer dankten Herrn Wietse Meinardi mit langem Beifall. Es gab dafür eine Zugabe.

Vielen Dank für das schöne Konzert!


Frans Dijkstra - 24 mei 2017 - Ontmoetingskerk Zuidlaren (20 mei 2017)

Het was een briljant concert! Zeer verrassend, zo’n kerk met groot orgel in een ziekenhuisomgeving.


Klaus Bretzer - 30 mei 2016

Nachlese "Orgelgroeten uit Nederland" 58. freitagskonzert in Neckargemünd am 29.04.2016


Der Start in das 50. Orgeljubiläum an St. Johannes Nepomuk Neckargemünd erfolgte am 29.4.2016 mit dem freitagskonzert „Orgelgrüße aus den Niederlanden“ und einem hervorragenden Organisten aus unserem Nachbarland.

1966 wurde die Neckargemünder Orgel erbaut und das erste freitagskonzert 2016 wurde mit einem herausragenden Organisten mit dem gleichen Geburtsjahr eröffnet. Thomas Burger vom Team freitagskonzerte begrüßte den Organisten Wietse Meinardi aus Assen/Niederlande zum ersten freitagskonzert im Jubiläumsjahr. Wietse Meinardi konnte dann den Zuhörern auch sogleich die richtige Aussprache des Titels „Orgelgroeten uit Nederland“ vermitteln und erzählen, dass er die Neckargemünder Orgel und Klaus Bretzer vom Team freitagskonzerte schon vor zwei Jahren während seiner Ausbildung zum Orgelsachverständigen kennen gelernt hatte.

Wietse Meinardi eröffnete dann das Konzert mit Variationen über die niederländischen Nationalhymne „Het Wilhelmus“, welche er “met dank aan Sweelinck” selbst komponiert hat. Bereits in dieser ersten Komposition konnten die Zuhörer die tolle Registrierkunst dieses erfahrenen Organisten erleben: die Melodie erklang sanft im Sopran, dann grundtönig im Bass, manchmal liebevoll hell und leicht mit hellen Verzierungen umspielt, andermal kräftig mit Zungenregister, abschließend aber mächtig festlich im Organo Pleno. So konnten die Zuhörer die Neckargemünder Orgel in vielfältigen schönen Klangfarben erleben.

Zum Jubiläumskonzert gehören natürlich auch Werke von Johann Sebastian Bach, dem größten und berühmtesten Orgelkomponisten. Wietse Meinardi spielte mit „Präludium und Fuge G-Dur“ ein wunderbar fröhliches Werk, das er in fröhlich hellen aber ohne schrillen Klangfarben registrierte, so dass die Zuhörer wie in einer fröhlichen Tanzvorführung dieses eindrucksvolle Meisterwerk genießen konnten.


Aus seiner Heimat brachte der Organist Werke von Niederländischen Komponisten aus dem 20. Jahrhundert mit: diese reichten von der „Sonata da chiesa“ des Spätromantikers Hendrik Andriessen über den eindrucksvollen, aus der Stille wachsenden 65. Psalm von Bert Matter bis zum „Dance Rithmique“ von Ronald de Jong mit seinen Anklängen an Jazz, klangvollen Themen und feinen einfühlsamen Passagen.

So war das erste freitagskonzert im Orgeljubiläumsjahr äußerst kurzweilig, musikalisch hochinteressant und ein wunderbarer Hörgenuss, für den die Zuhörer lange anhaltenden Applaus zollen. Ein kleines symbolisches Dankschön überreichte Petra Burger dem Niederländischen Organisten Wietse Meinardi und seinem Neckargemünder Registranten Volker Konetschny im Namen der Veranstalter.


Bert Matter - 5 september 2015 - Marktconcert Zutphen met Piertje Feenstra, trompet

Maar je concert! Iedereen die ik gesproken heb vond het heel mooi en jij had het heel mooi uitgeregistreerd, het orgel klonk mooi en het samenspel was voortreffelijk, met veel elan. Mooie stukken uitgekozen. Wat wil een mens nog meer.

Fijn voor jou en je kameraad dat iedereen het zo fijn vond.

En fijn dat je je zo ontwikkeld hebt.


Peter Siebesma 23 augustus 2015 - Bachconcert Assen

MUSICA PRO DEO VISITEKAARTJE VOOR VREDENOORD

Orgelconcert Wietse Meinardi Adventskerk Assen op zondag 23 augustus 2015


Je zou denken dat een orgelconcert op een zonovergoten zondagmiddag in augustus geen publiek zou trekken. Voor het concert van Wietse Meinardi in de Asser Adventskerk ging dat in ieder geval niet op. Het aantal speciaal met zicht op het orgel opgestelde stoelen was niet voldoende om de orgelliefhebbers een goed plaatsje te bieden. Onder de naam Musica pro Deo is er maandelijks (doorgaans op de vierde zondag) zondagmiddagmuziek in de Adventskerk: een Bachcantate, een vesper, een evensong of een concert. Veel gemeenteleden van de Asser wijkgemeente Vredenoord maar ook velen daarbuiten zijn trouwe bezoekers en zorgen zo door hun belangstelling en financiële ondersteuning (er wordt na afloop een bijdrage gevraagd) voor een stabiel draagvlak van deze kerkmuzikale activiteiten. De Adventskerk heeft zich zo door de jaren heen een goede naam bezorgd waarin kerkmuziek van kwaliteit hoog in het vaandel staat. In een tijdsbestek waarin kerken vergrijzen  en hun aantrekkingskracht verliezen, vormt de Adventskerk binnen het actieve en bruisende Vredenoord op deze manier een opvallende uitzondering.

Het was een goede keuze om de aanwezigen aan de zijkant van de kerk te laten luisteren en met name het middengedeelte van de kerk vrij te laten. Je hebt zo een mooi zicht op de kerk met z’n fraaie architectuur. Hoewel ik zelf als organist de kerk en het van Vulpenorgel goed ken, was ik opnieuw verrast door de uitgebalanceerde klank van het instrument. Daarbij viel me op hoe transparant alles klonk. Bij iedere registratie bleef de balans tussen de gekozen registers uitstekend en straalde het instrument  rust en evenwicht uit. De akoestiek van de kerk is voortreffelijk en geeft de klank van het orgel alle ruimte zonder dat de finesses door een teveel aan galm verloren gaan. Al eerder was me opgevallen hoe dit bescheiden orgel zoveel nuancering in registratie mogelijk maakt. Opnieuw waren er registercombinaties  die mij verrasten. De manualen hebben slechts één tongwerk (een dulciaan), maar die kleurt zo goed dat Wietse steeds weer tot nieuwe combinaties kan komen. Ook het subtiel gebruik van de mooie tweevoets-registers viel me in het geheel op.

In balans was ook het gekozen programma: Bach, bewerkingen ván Bach en bewerkingen dóór Bach. Fraai waren de bewerkingen van Dick Sanderman en Addie de Jong. Die voegden aan het kleurenpalet nieuwe klanken toe die de veelzijdigheid van het orgel alleen maar benadrukten.  Het prachtig gespeelde praeludium en fuga in G stond als een huis en ontroerde door de persoonlijke benadering. Wietse Meinardi gaf opnieuw zijn visitekaartje af. Zijn spel is technisch beheerst en vooral ook verfijnd. Hij heeft een touché dat transparant , maar toch altijd vloeiend blijft. Persoonlijk vind ik het een verademing om Bach eens niet op bijna staccato-achtige wijze uitgevoerd te horen. Daaraan toegevoegd een zeer kundig gebruik van de beschikbare registers en je hoort een Bach op zijn best. Voor zo’n concert mis ik graag een uurtje zon op het terras.

Peter Siebesma, musicus           


Aad van Nes 24 augustus 2015 - Bachconcert Assen

Wat een mooi concert gaf je vanavond. Hartelijk dank! Bij een KVOK- excursie heb ik gemerkt hoe direct dit orgel is! Moeilijk, hoor!

Je hebt ook een leuk programma samengesteld en wat een massa mensen! Daar zijn we in onze plaats best wel wat jaloers op!

Graag tot een volgende keer!


Verder op volgende pagina


Recensies 1 2