Wietse Meinardi

Recensies en reacties

 

Peter Siebesma  - 28 augustus 2022 -Adventskerk Assen


GEDENKWAARDIG ORGELCONCERT DOOR WIETSE MEINARDI

Musica pro Deo Adventskerk 28 augustus 2022        


Organist Wietse Meinardi had een programma samengesteld van Bach tot Boëlmann. In de aankondiging werd gesproken over zes klavieren (het kistorgel van de Adventskerk, twee winddrukharmoniums en het grote tweeklaviers van Vulpenorgel met pedaal).  


Een mengeling van klankkleuren

Je mag verwachten dat het bespelen van vier verschillende instrumenten een bont geheel aan klankkleur oplevert. Dat werd het ook, maar om meerdere redenen. Het was toch vooral aan de subtiele en vindingrijke registratie van de organist te danken, dat er op elk moment een ander kleurenspectrum tevoorschijn werd getoverd. Het was mij bekend hoe goed je Frans repertoire op dit van Vulpen orgel kunt vertolken, maar wat Wietse Meinardi ons deze middag liet horen was indrukwekkend. Soms hoorde je fraaie strijkers, terwijl het orgel die niet eens heeft…   


Onovertroffen akoestiek

En dan de akoestiek. Geen kerk in Assen en wijde omgeving beschikt over zo’n fraaie akoestiek als deze Adventskerk. Velen weten dit inmiddels, maar opnieuw besefte ik deze middag hoe trots we op deze kerkruimte mogen zijn. De dragende, volle maar zeer gedetailleerde klank van het van Vulpenorgel, de zilverachtige, uitbundige tonen van het kistorgel en de meer aardse, donkere en soms nasale klank van de harmoniums: alles werd door de akoestiek opgetild.


Het programma

Wat een zorgvuldig opgebouwd geheel was dit! Van Bach via Bachbewerkingen van Lennart Morée en Alexandre Guilmant via Franck naar Louis Vierne en Léon Boëlmann. Subtiele schakeling, zo zou ik dat willen noemen. En dat in combinatie met steeds wisselende instrumenten. Met verrassende verbindingen, zoals het sprankelende preludium van Mendelssohn op kistorgel, gevolgd door Franck’s Prélude, Fugue et Variaton. Zoals een stuk van Vierne, stevig neergezet op harmonium, gevolgd door een volle werk op het grote orgel (Suite Gotique) dat er fortissimo overheen werd gezet!


Het orgelspel

Tijdens het concert noteerde ik vele malen dezelfde trefwoorden: zorgvuldig, genuanceerd, beheerst, transparant en muzikaal. De PKN Assen mag zich gelukkig prijzen met zo’n technisch en muzikaal begaafd organist. Dat hij met name aan dit orgel in de Adventskerk gehecht is, hoor je aan alles als hij dit van Vulpen instrument bespeelt. Geen enkel orgel in Assen en wijde omgeving kan m.i. aan dit orgel tippen.   


Emotie

Het prachtige thema van Franck’s Prelude, Fugue et Variation introduceerde bij mij ook het pijnlijke besef dat bij uitstek deze kerk voor de zondagse vieringen zal worden opgegeven. Toch is er nog hoop om deze inspirerende kerk voor de toekomst te behouden voor concerten, vespers en voor vieringen samen met de mensen die binnen GGZ Drenthe verblijven. Persoonlijk gaat mij dat laatste nog het meest aan het hart: de kerk had in Assen Oost ooit de mentaal zwakkeren in de samenleving omarmd, samen trokken we verder. Dit kunnen en mogen we gewoonweg nooit meer opgeven, hoe dat in de toekomst ook wordt gerealiseerd.

Toen in het hart van het concert het thema van Franck terugkeerde, liet Wietse Meinardi het orgel zachtjes zingen. Het klonk als teken van hoop op nieuw begin.  


Henk en Betty ter Horst28 augustus 2022 - Orgelconcert Adventskerk Assen

(concert op 6 klavieren: orgel – 2 harmoniums en kistorgel)

Van harte gefeliciteerd met dit hele mooie concert.

We hebben erg genoten.De afwisseling van de verschillende orgels was ook boeiend om te horen.


Alexander A. Smit – 28 augustus 2022 Orgelconcert Adventskerk Assen

Vanmiddag heb ik opnieuw genoten van je orgelspel, deze keer met een bijzonder programma.

Ik ben met name onder de indruk van de rust die van je spel uitgaat, met als basis je beheersing van de materie. Vandaag kon ik ook vanuit de kerk vooral letten op je pedaalspel. Echt puntgaaf!

Het Van Vulpen orgel vind ik in deze ruimte fraai klinken. Van de harmoniums zou ik het Rodolphe & Debain exemplaar prefereren maar dat is uiteraard een persoonlijke opvatting.

Nog bedankt voor je spel!


Henk Samplonius Sr. – 29 augustus 2022 – Orgelconcert Adventskerk Assen

Helaas was ik niet in de gelegenheid om naar de Adventskerk te komen maar ik heb het concert online beluisterd. Ik vond het een prachtig programma met mooie variatie tussen de verschillende instrumenten. 

Genoten van alle mooie muziek


Joke Breed 11 oktober 2021 - Concert Waterstaatskerk Bovensmilde met Berta van der Kolk

Het was erg mooi! Genoten!


Wim Boer 10 oktober 2021 -  Concert Waterstaatskerk Bovensmilde Mooi afwisselend concert!! Fluit en piano, kistorgel of hoofdorgel en hoofdorgel solo! Fijn gespeeld en goede samenwerking!


JHernan Giraldo - bij Youtube-opname concert Middelstum 12 november 2017

Thanks a lot Great Master for this heavenly performing. For me this is a piece that shows the soul of the performer casting with the composer. Congratulations and blessings. Your performing is perfect. (n.a.v. Prélude, fugue et variation - César Franck, commentaar op 6 oktober 2021)


Harry Slot – 1 september 2021 - Orgelconcert Adventskerk Assen  

'k Heb genoten van het concert in de Adventskerk, zondag een week geleden.

Beeftink heb ik onmiddellijk achter mij herkend. 'k Herinnerde mij de studentendiensten

in de lutherse kerk, waar we ook nog met Johan van Meurs gezongen hebben.


Sjaak van Loo - Orgelconcert  Veenhuizen met Piertje Feenstra, trompet  - 8 juli 2021

Het was een mooi sfeervol concert met een goede balans en een uitgekiend repertoire...zeer van 

genoten. Ook waardevol nog even met de musici te hebben kunnen spreken.


Leo Kajim - Orgelconcert Adventskerk Assen 26 augustus 2018

De programmasamenstelling is origineel en interessant afwisselend.

Vooral voor je Bach-interpretatie, alle lof, vooral ook door de zeer evenwichtige uitvoering, je transparante registratie keuze en een fijnzinnige articulatie. Wat wil je nog meer.


Teun van Loon -21 juli 2018 - Orgelconcert AA-kerk -Groningen

Ik heb zeer genoten van je imponerend orgelspel en muziekkeuze.

Het bezoek aan dit lunchconcert was zeer de moeite waard!


Collega op Facebook - Orgelconcert Aa-kerk - 21 juli 2018

Het was een prachtig concert!


Persbericht orgelconcerten AA-kerk Groningen

‘Meinardi is in de noordelijke orgelwereld zeker geen onbekende. Met een aanstekelijke programmering wint hij een breed publiek voor de orgelcultuur. Ook voor zijn lunchconcert stelde hij een fraai programma op.’


Verder op volgende pagina
Recensies 1 2 3